Fugleskydning onsdag d.13.6.34: Fuglekongen politibetjent Petersen, Roskilde afhentedes kl. 7.30. Kl. 10 ekstraordinær generalforsamling på Lejre Hotel (Valg af 2 dommere).
Kl. 10.30 begyndte skydningen. Da 3 gevinster var nedskudt var klokken blevet 12;00 og brødrene stævnede da til den hårdt tiltrængte frokost med den traditionelle skildpadde. Kl. 15.00 var skydningen slut. Kl. 18.00 uddeltes præmier, og herefter gik man til middagen med damer.
Her bød formanden velkommen. Hansen, Tuborg depot, talte for Konge og Fædreland. Bestyrer Sørensen, Skullerupholm Teglværk for flaget. Politibetjent Petersen, Roskilde, for Fuglekongen. Formanden talte for Damerne. Maskinfabrikant Petersen, Roskilde, for Skyttekongen, Gdr. N.P.Nielsen, Tokkerup, talte for foreningen. Der blev ved skydningen afgivet 290 skud.
Man arrangerede også udflugter i 1935 var man (6 brødre med damer) på trekroner, hvor formanden og Politibetjent Petersen havde ligget som soldater, og i 1937 var man på Carlsberg. I denne periode blev der holdt andegilde om efteråret og torskegilde i februar. De to kammeratskabsaftener, vi har nu, blev indført i 1955.
Krigsårene
1940: Ingen fugleskydning. intet kontingent,men indsamling til en gave.
1941: Ingen fugleskydning. Bestyrelsen skulle arrangere en frokost med damer men det blev aldrig til noget.
1942: Fugteskydning d. 29.6. 40 års jubilæum som ikke blev til noget Fuglekongen bryggeriejer Christiansen ankom til stationen kl. 9.33 og blev afhentet her. Ved ankomsten til kroen bød han på morgenkaffe. Der blev skudt med luftbøsse, fuglen var af pap og p1aderne sat på med sytråd.
Fuglen viste sig at være meget sejglivet, da der kl. 1 kun var faldet en gevinst. Så gik brødrene til frokost, hvor den traditionelle skildpadde blev serveret. Efter frokost blev der foretaget ændringer ved fuglen. Brystpladen fald ved 5-tiden. Der blev affyret 588 skud. Så var der tid til et spil kegler inden festen kl. 6.
1943: Fugleskydning ;d.. 23.6. Ingen middag p. gr. a. trafikholdene. Fuglekongen blev hentet ved stationen. Der deltog kun 8 medlemmer, det mindste antal nogensinde.
1944: Fugleskydning d. 5.7. Vejret var så smukt, at damerne kom cyklende til kroen om aftenen. På grund af den svære tid, var der ikke indkøbt præmier, pengene vil blive sendt til vinderne.
1945: Fugleskydning d. 5..9. Husk brødkort og smørkort til festen.
Da jeg blev medlem af foreningen i 1976 foregik fugleskydningen på Lejre Kro. Bestyrelsen havde været til tidlig morgenmad hos den afgående fuglekonge. Vi mødtes med dem på Blæsenborgvej og gik i procession med tre sølvbryllupsmusikanter i spidsen for fanen, fuglekongen og os andre. På kroen skød vi på den daværende skydebane. Efter skydningen var der frokost på kroen, hvorefter vi spillede kegler på keglebanen om, hvem der skulle give cognac til kaffen. Derefter tog vi hjem for at hente de (således stod der i indkaldelsen) feststemte damer. Kl. 18. mødtes vi igen. Denne gang på Osted Kro, hvor der var festmiddag og taler samt præmieuddeling. Aftenen sluttede med dans. Det blev en noget dyr og for herrerne også noget lang dag. En vis træthed kunne også komme over enkelte af herrerne.
Da deltagelsen ved specielt aftenfesten var vigende, gik den tidligere formand Thorsager Olesen i tænkeboks.
Et af problemerne var damernes rolle i foreningen. Ganske vist er der selskaber hvor damer kan optages som medlemmer, f. eks. Lillerød og Omegns Fugleskydningsselskab, som i 1992 fik en kvindelig fuglekonge (sic), men så vidt ønskede vist ingen at gå. I 1954-56 havde damerne spillet kegler og skudt til skive om eftermiddagen og også til dem var der gevinster.
I 1962 blev det bestemt, at der ikke skulle damer med til fugleskydningsfesten, i stedet ville man lave en udflugt med damer om efteråret. Den model kørte indtil 1966, hvor der igen blev middag med damer på fugleskydningsdagen.
I 1982 foreslog Thorsager Olesen, at skydningen som sædvanligt skulle være om formiddagen på Lejre Kro. Kl. 14 mødte brødrene med damer på Kroen og fik velkomstdrink, medens damerne skød med luftbøsse til skive. Der skulle også her være en lukket liste, således at der var to 1. præmier og to 2. præmier. Derefter var der frokost på kroen og til slut dans til kl. 21. Denne model blev vedtaget på generalforsamling dette år. Og blev anvendt frem til og med 1996, men så lukkede kroen.
I 1997 kunne vi stadig bruge kroens skydebane, men frokosten blev holdt i Borrevejle.
I 1998 var vor nuværende skydebane bag Allerslev Skole færdig og kunne indvies i et ubehageligt blæse og regnevejr. Frokost igen i Borrevejle. Fra 1999 til 2003 foregik frokosten (samt øvrige møder) i Schweitzerhuset i Herthadalen. Bl. a. en minderig 100-års fest i september 2002. Derefter gik vi over til at benytte Felix til fugleskydningsfesten, hvad der betød et noget større arbejde for bestyrelsen, men til gengæld venligere priser på drikkevarer.
På sidste generalforsamling (i 2011) kom det frem, at mange af damerne ikke fandt Felix særlig festlig. Kjeld Nimgaard foreslog, at fugleskydningsdagen igen bliver en dag uden damer, men at vi i stedet holder en efterårsfest i mere festlige omgivelser. Det er bestyrelsen gået ind for, og vi arbejder i øjeblikket på en model Lindenborg Kro, hvor vi kan spise i et separat lokale og så overvære showet og deltage i dansen i det store festlokale. Vi håber meget på medlemmernes opbakning til denne plan.
Senere tilføjelser:
Som sagt så gjort, Sommerfesten i 2012 blev uden damer. Den blev meget hyggeelig, men uden damer var det nu ikke så festligt endda. Vi udnyttede nu, at 2012 var jubilæumsår (110 eller 130 år). Så kunne vi tage af jubilæumsfonden til festen med Damer i oktober. Planen var, at der først skulle være dameskydning med dartpile i kælderen, så skulle vi spise for os selv i den gule sal på Lindenborg, men uden musik. Efter middagen skulle vi have kaffe og overvære showet sammen med kroens øvrige gæster, og til slut dans. Bestyrelsens “onde” plan var, at når der var andre på dansegulvet, ville det inspirere skydebrødrene til også at slå sig løs.
Det gik lidt anderledes: Det øvrige selskab viste sig at være en 80års-fødselsdagsfest, som blev aflyst, da fødselaren var blevet syg. Vi kunne derfor bruge hele kroen og fik også pianisten Hans Peter stillet til rådighed. Jens Wartenberg og Erik Grip holdt flotte taler. Underholdningen var også meget fin, så da Hans Peter spillede op, var der ingen ende på danselysten. Der deltog 23 damer og 26 skydebrødre i festen.
Modellen havde bare én fejl. Den var dyr, og uden tilskud fra jubilæumsfonden var der meget få som gik ind for den. Derfor gik vi i 2013 tilbage til damedeltagelse ved sommerfesten. Her var der 33 brødre og 22 damer med.